Sóstói Polgárőr Egyesület

Ahhoz, hogy mások segítségét elvárhassuk előbb nekünk kell segíteni másokon!
belépés
Azonosító:

Jelszó:

Elfelejtett jelszó
Szomszédok Egymásért Mozgalom

A SZEM mozgalomról még kevesen hallottak, pedig nem újkeletű dolog. Az USA-ban több évtizede létezik, nálunk pedig hivatalos formában Budapest XI. kerületében kezdett először szerveződni.

Miről is van itt szó?


Tulajdonképpen nagyon egyszerű dolog. Szinte mindenki részt vesz benne, tudtán kívül is, amikor kinéz otthon az ablakon, vagy mondjuk a kertet ápolva megkérdez valakit, akit még nem látott arra járni, hogy kit keres.
Szomszédok - egymásért...

Apró, mindennapos cselekedetek, amelyek a kisebb településeken mindennaposak, hiszen az ott lakók ismerik egymást, feltűnik, ha idegen jár arra. Erről lehet szó egy-egy város, nagyobb település, lakótelep, városrész esetében is, ha az egymás közelében lakók veszik a fáradtságot, és szóba állnak a szomszédokkal a cél érdekében. A cél az, hogy egymás dolgainak, ingatlanának figyelése, szokatlan dolgok észlelése révén a lakók kis közössége megelőzze a betöréseket, egyéb bűncselekményeket. Ha valahol összefog 6-8-10 lakó, akik rálátnak egymás házára, telkére, autójára, stb., kicserélik egymással telefonszámaikat, lakcímüket (nyaralósok esetében hasznos a lakcím ismerete is), akkor nagy valószínűséggel egyikük, vagy többen közülük könnyebben, hamarabb észreveszik a betörési kísérleteket, rongálásokat, netán illetéktelenek ottjártát, beköltözését is. Mint mondtuk, egyszerű dolog... csak figyelni kell a szomszédokra.

A lakóközösségeknek hasznos, ha ismerik egymás elérhetőségét. Nem kell persze mindent mindig "megkukkolni", senkinek semmi köze hozzá, hogy ki miből vett autót, mennyi pénzt és mire hagyott ott a boltban, szóval azért mindenkinek maradjon meg a magánélete.

De egy olyan jóindulatú összefogás már hasznos, ahol ha éjszaka ismeretlenek bezörgetnek valakihez, és ő 1-2 gyors telefonhívást megereszt a szomszédoknak csak annyit mondva: "Gyertek ki!", majd felgyulladnak a villanyok a környéken, lakók jelennek meg az ajtókban, ablakokban, akkor ott rossz szándékú emberek már nem fognak próbálkozni...

SZEM bűnmegelőzési tájékoztató


Honlapkészítés